top of page
  • תמונת הסופר/תפרופ' רפאל זלצר

השתלת עצם: מתי מבצעים ומה הסיכונים?

עודכן: 27 באוג׳


השתלת עצם בחזית לסת תחתונה בשיטת הסנדוויץ
השתלת עצם בחזית לסת תחתונה בשיטת הסנדוויץ

צריכים שתלים אבל אין מספיק עצם בלסת?

כאשר יש צורך בהחדרת שתלים לצורך שיקום קבוע של השיניים אך לא ניתן לעשות זאת בשל חוסר עצם, יש לשקם תחילה את התשתית - את העצם - ולתוכה להחדיר את השתלים.

מדוע נפגעת מלכתחילה תשתית העצם בפה?

במרבית המקרים, אובדן שיניים גורם לאובדן יחסי גם של העצם התומכת בשיניים. עצם זו נספגת בשל תהליכים זיהומיים כמו מחלות חניכיים, חוסר מולד של שיניים, קרבת רכס העצם לסינוס שמעל שורשי השיניים בלסת העליונה, ניתוח להסרת גידול, ריפוי נזקים בעקבות טראומה כמו תאונות דרכים ועוד. 

 

העצם עלולה להיספג גם בשל תהליכים ביולוגיים הקשורים לנטייה משפחתית.


את ההשתלה ניתן לבצע בכל גיל. אמנם אצל צעירים יכולת בניית העצם טובה יותר, אך אין מניעה מהשתלה במבוגרים. גם אצלם נרשמת הצלחה בהשתלת עצם, אם כי תהליך הקליטה ארוך יותר.

מהי השתלת עצם?

השתלת עצם באה, כאמור, להוסיף עצם בלסתות. במקרים מסוימים יש לבצע את השתלת העצם טרם החדרת השתלים, ובאחרים ניתן לשלב את החדרת השתלים בו-זמנית.


קיימות מספר שיטות להשתלת עצם, המבוססות על סוג החומר להשתלה ומיקומו בפה. מקור העצם יכול להיות מתוך חלל הפה (מחלקן האחורי של הלסתות), מאזורים אחרים בגוף המטופל או בעצם המופקת ממקור חיצוני מן החי - אפשרות שרוב הרופאים עושים בה שימוש.

חומר העצם המושתלת מופיע בדרך כלל כגרגירים קטנים או כגוש. כמעט כל השתלת עצם מחייבת כיסוי בממברנה מיוחדת העשויה קולגן, שמטרתה לשמור על העצם המושתלת. 

אובדן העצם יכול להיות אנכי, בהיעדר גובה עצם מספק, או אופקי בהיעדר רוחב מספק. במקרים מסוימים חסרה עצם בכל הממדים. אבחון נכון של חוסר העצם מחייב צילומי רנטגן מסוגים שונים: במקרים פשוטים מאוד ניתן להסתפק בצילום במרפאה בשילוב בדיקה קלינית, אך לרוב נדרשת סריקת CT שבעזרתה ניתן לתכנן את ההשתלה.

כיצד מבוצע הניתוח?

הניתוח, אשר אורך 90-45 דקות, מתבצע במרפאה שבה נמצא כל הציוד הנדרש לניתוח וכן תנאי סטריליזציה הולמים. כיוון שמדובר בהחדרת גוף זר לעצם בפה, יש צורך בקיום הניתוח במקום סטרילי ונקי, כדי להקטין ככל האפשר את הסיכון לזיהום.

בחלק מהמקרים נהוג לתת למטופל לפני הניתוח תרופות אנטיביוטיות ונוגדי כאב. בחלק מהמטופלים נעשית השתלת העצם בהרדמה מקומית, ובמקרים מורכבים יש לבצע הניתוח בהרדמה כללית או בסדציה (טשטוש).

התהליך הכירורגי כולל חשיפת העצם של הלסת, השתלת עצם נוספת ותפירת אזור הניתוח. בחלק מהמקרים, במיוחד במטופלים המרכיבים תותבות נשלפות, לא ניתן להחזיר מיד את התותבת ויש להמתין עד ריפוי מלא וירידה של הנפיחות ושל הבצקת. 


השתלת עצם בשיטת הסנדוויץ בלסת העליונה
השתלת עצם בשיטת הסנדוויץ בלסת העליונה
כמה זמן לוקח להחלים?

תקופת ההחלמה הראשונה נמשכת כשבועיים. לאחר ההשתלה יש להמתין תשעה-עשרה חודשים עד בניית העצם מחדש, תלוי בסוג העצם המושתלת ובמיקומה בפה. זמן ההמתנה מתקצר לארבעה-שישה חודשים כשנעשה שימוש בעצם מגוף המטופל.

התקופה שבה נבנית העצם ומוחלפת בעצם ביולוגית בוגרת אינה קצרה, כיוון שמדובר בתהליך ביולוגי אשר לא לרופא ולא למטופל יש שליטה עליו. 

האם השתלת העצם יכולה להתבצע בשילוב החדרת שתלים?

התנאי ההכרחי לשילוב השתלים כבר באותו ניתוח הוא יכולת לייצב את השתל בחלק העצם הקיים ולמנוע ניידות. איכות העצם וזמינותה קובעים את האפשרות לשתלים ולהשתלת עצם בו-זמנית.

לאחר השתלת עצם בשיטת הסנדוויץ בלסת העליונה
לאחר השתלת עצם בשיטת הסדוויץ בלסת העליונה
מהם הסיכונים והסיכויים בניתוח?

השתלת עצם מבוצעת על ידי מומחה בכירורגיה פה ולסת, משום שהיא מחייבת מיומנויות קליניות מיוחדות ורמת ביצוע גבוהה, כישורים הנרכשים במשך חמש שנות התמחות. כאשר הדבר מבוצע כך, שיעור ההצלחה גבוה. קורסים קצרים וימי עיון אינם ערובה לרכישת מיומנויות כאלה.

 

במקרים בודדים, העצם המושתלת אינה נקלטת ומטרות הניתוח לא מושגות במלואן: זיהומים, לחץ חיצוני על העצם המושתלת, חשיפה של העצם ותזוזה מהווים סיכון להיקלטותה. בחלק מהמקרים לא ניתן להשיג את הכמות הדרושה להחדרת שתלים, לכן יהיה צורך להוסיף שכבת עצם נוספת. גם מחלות כרוניות לא מאוזנות, כמו סוכרת, מקטינות את אחוזי ההצלחה.

 

בהשתלת עצם יש להקפיד על פרוטוקול טיפולי מסודר, ולהתאים את סוג העצם המושתלת לצרכים ולנתונים הקליניים.

אילו תופעות לוואי יש לניתוח?

נפיחות מקומית חולפת כעבור חמישה-עשרה ימים. לעתים יופיעו גם שטפי דם על פני העור סמוך לאזור הניתוח, החולפים כעבור כשבועיים.

ירידה בתחושה או הרדמה מקומית שאינה מתפוגגת מחייבים פנייה מיידית לרופא.

האם נטילת תרופות מונעת אפשרות לנתח?

מרבית התרופות אינן מהוות התוויית נגד מוחלטת לניתוח השתלת עצם או להחדרת שתלים.

 

עם זאת, תרופות נוגדות קרישה מסוגים מסוימים מחייבות היוועצות עם רופא המשפחה, ובחינה של הקטנת המינון או הפסקה זמנית כדי לבצע את הניתוח ללא סיבוכים ותוך שמירה על בריאות המטופל. כמו כן, מטופל החולה בסוכרת לא מאוזנת מסכן את הצלחת הניתוח, לכן יש להפנותו לטיפול מתאים מראש.

 

תרופות ממשפחת הביפוספונטים, כמו פוסלאן או אקטונל, המשמשות מטופלים הסובלים מאוסטאופורוזיס, מהוות סיכון לכישלון הניתוח ולסיבוך קשה של נמק עצם הלסת. סטטיסטית התופעה נדירה, אך יש ליידע את המנתח על כך טרם הטיפול.

השתלת עצם-עשה ואל תעשה 

1. לפני הניתוח יש לפנות לטיפול שיניים לצורך סילוק מוקדי זיהום ועששת, ולשיננית לשם ניקוי אבנית

וקבלת הדרכה על היגיינת הפה. 

2. יש להקפיד לקיים את הוראות המנתח וליטול התרופות הניתנות בדיוק על פי ההוראות. 

3. עישון מעכב משמעותית תהליכי ריפוי ומעלה את הסיכון לסיבוכים. אם לא ניתן להפסיק לעשן לחלוטין, יש להקפיד על הפסקה כשבוע לפני הניתוח ולהימנע מעישון בשבועיים שלאחריו. 

4. יש להימנע מאוכל חם או קשה ביממה שאחרי הניתוח. 

5. יש להימנע מספורט ומהתכופפות בשבוע שלאחר הניתוח. 

6. רצוי להימנע מטיסה בשבועיים שלאחר הניתוח. 

7. יש להקפיד על היגיינת הפה ולשלב שטיפות הפה במי מלח פושרים וחומרי חיטוי, כדי להקטין את הסיכון

לזיהומים. 

8. כשבוע עד שבועיים לאחר הניתוח יש להגיע לביקורת אצל הרופא.  

9. אצל מטופלים המרכיבים תותבות נשלפות זמניות, שלמות או חלקיות, יש למנוע לחץ של התותבות כדי

לאפשר את היקלטות העצם.


השתלת עצם בחזית לסת תחתונה בשיטת הסנדוויץ'
השתלת עצם בשיטת הסנדוויץ'


המאמר פורסם במגזין בריאות השן ב-Ynet


46 צפיות0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Commenting has been turned off.
bottom of page